Gelozia. Iluzia iubirii sau certitudinea posesiei?

Gelozia - iluzia iubirii

Freud spunea ca gelozia este un sentiment necesar. Dovada sta faptul ca intalnim acest sentiment descris in toate culturile, pe toate meridianele. Cu toate acestea, gelozia dusa la extrem nu are nimic de-a face cu sentimentele de iubire, ea fiind doar semnul propriei noastre nesigurante.

Am cunoscut-o prin intermediul acestei pagini. Am vibrat de la inceput. Am crezut ca va fi altfel decat altele. Frumusica, senzuala, simtul umorului. Atenta si calda. Pana de curand. Cand mi-a spus ca isi doreste sa-mi inchid aceasta pagina. Sa-i dovedesc ca am sentimente pentru ea. Sa fie ultima femeie pe care am intalnit-o datorita Jurnalului, spunandu-mi ca daca voi face acest lucru imi promite cea mai frumoasa poveste de iubire pe care am trait-o vreodata.
La inceput, am sperat pret de cateva clipe ca glumeste. Dar ea nu glumea. Imi punea o conditie promitandu-mi iubirea. Am incercat sa-i explic ce inseamna asta, am incercat sa-i spun ca asta nu poate fi fundamentul pe care ne putem cladi povestea. Am epuizat toate argumentele pe care am fost capabil sa i le ofer, dar degeaba. Si-a pastrat decizia, si a si intarit-o spunandu-mi ca in cazul in care nu-mi sterg pagina, nu vrea sa ne mai vedem. De a doua zi a incetat orice comunicare cu mine. Mi-a parut rau. Ca n-am putut. Sau ca n-a putut. Dar mi-a parut bine ca s-a intamplat inainte ca sentimentele sa inceapa sa se sedimenteze.
Am mai scris despre gelozie.
Fiecare dintre noi a iubit, fiecare dintre noi a avut momente in care a fost deranjat de o privire, un gest, o vorba a cuiva, adresata persoanei pe care o iubeam in momentul respectiv. Eu consider asta o bucatica de firesc, de normalitate, atat timp cat se desfasoara in limite rezonabile si nu devine ceva patologic.
Am cunoscut femei geloase, femei care incercau sa-mi controleze miscarile, actiunile, activitatile. Dar n-au apucat sa-si dezvolte aceasta gelozie. Nu le-am permis sa o faca. Sunt un spirit liber, iar femeile care au incercat sa ma lege, m-au pierdut inainte sa ma aiba. Am cunoscut de asemenea si femei si barbati, carora  gelozia partenerului le transformase viata intr-un calvar. Parteneri care le monitorizau fiecare miscare, fiecare vorba, fiecare secunda. Care le verificau fiecare coltisor de intimitate, de la geanta, telefon, buzunare, masina, pana la adresele electronice, conturi sau orice forma virtuala de exprimare.

In lucrarile sale, Freud distinge trei feluri de gelozie:

• gelozia normala, concurentiala – apare in conditiile in care o persoana isi identifica in mod inconstient partenerul cu unul din parinti. In acest caz gelozia apare ca o teama de a pierde ceva din sanul familiei;

• gelozia proiectata – apare atunci cand persoana geloasa isi banuieste partenerul de infidelitate, in conditiile in care el insusi este infidel;

• gelozia deliranta – apare chiar fara nici un motiv.

Pentru cei care sufera de gelozie patologica, indiferent de forma, o consultatie la psiholog este absolut necesara. Gelozia poate fi invinsa. Trebuie doar ca tu, cel care esti victima acestui fel de agresiune, sa iei atitudine. Sa spui stop. Daca-ti pasa de partener, convinge-l sa ceara ajutor de specialitate sau mergeti impreuna la un consilier.  Daca nu-ti pasa, paraseste-l.

Putem iubi liber, putem iubi frumos, putem iubi adevarat, putem avea incredere, fara sa facem praf viata partenerului nostru sau propria noastra viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.