Jurnalul unui infidel. Prietenia de dupa iubire. Un mit.

prem-220130618130335

Se spune ca doi fosti iubiti care au ramas prieteni, ori nu s-au iubit deloc ori inca se mai iubesc.

N-am crezut niciodata in prietenia de dupa iubire. Am incercat, am testat asta, dar n-a mers. Nu poti numi prieten pe cineva care ti-a fost iubit. Il poti numi fostul iubit… si atat. Iubirea a inclus si prietenia. A fost prietenul tau atunci cand il iubeai si te iubea. Nu mai este. Prietenii sunt altii. Pe el, introdu-l intr-o categorie privilegiata. A oamenilor pe care i-ai iubit. E adevarat, sunt o serie de factori care trebuie luati in seama. Daca a fost o despartire amiabila, daca a fost o despartire dureroasa, cat de lunga a fost relatia, cat de puternice au fost sentimentele, cum si-au impartit vina cei doi, aparitia unei terte persoane… si multe altele…

Nu pot sa generalizez aceasta teorie. O raportez la mine si experientele mele. Relatia de prietenie de dupa iubire este de fapt o bucatica de speranta. A unuia dintre cei doi. Ca lucrurile pot redeveni ceea ce au fost. Este de fapt iluzia ca vei suferi mai putin daca celalalt nu dispare brutal din viata ta. Ca-l stii acolo. Ca mai vorbesti cu el din cand in cand la telefon sau ca il vezi o data la doua luni la un suc. Ca il intrebi ce planuri de vacanta are cu altcineva. Ca te lauzi cu realizarea de la birou sau cu flirtul de la semafor. Te prefaci interesat de viata lui/ei fara tine, iti doresti sa-l intereseze viata ta fara el/ea. Te amagesti ca lucrurile nu s-au schimbat. Dar lucrurile nu sunt si nu vor mai fi niciodata la fel. Si nu vor evolua niciodata in bine.

Din punctul meu de vedere este doar o scuza cu care iti acoperi slabiciunea sau sentimentele inca existente. Este o neacceptare a sfarsitului. Este o prelungire a agoniei, o incercare de a salva ceva ce a murit cu mult timp in urma, o pierdere de vreme, un consum inutil de energie.

Ai trait o poveste de iubire. Las-o sa moara frumos, n-o acoperi de banal, de firesc, de uzual.

Daca despartirea a fost clara si n-a lasat loc de ambiguitati, atunci drumurile voastre impreuna au ajuns la final. Fara posibilitatea de a se mai intersecta emotional vreodata. Inceteaza sa mai privesti inapoi, intoarce capul si priveste inainte. Rupe-te de trecut, inchide-l in cutiuta cu amintiri si construieste-ti noi amintiri impreuna cu altcineva. Eu spun ca orice iubire incheiata, a fost o iubire care te-a pregatit pentru iubire. Si iubirea viitoare va fi cu siguranta mai frumoasa. Dar eu am fost si sunt un optimist.

O relatie de iubire care s-a terminat, nu se transforma in prietenie. Se transforma in amintire. Frumoasa sau urata. Depinde de modul in care s-a terminat.

14 Replies to “Jurnalul unui infidel. Prietenia de dupa iubire. Un mit.”

 1. Depinde de mentalitate. Eu sunt unul din cazurile care considera ca sunt exceptia teoriei emise , a mitului acestei teorii si…. e bine, e ok !

 2. se spune ca esti bogat datorita amintirilor tale , datorita oamenilor care ti-au intrat sau ti-au iesit din viata , eu ma simt bogata !

 3. vreau sa transform ultima iubire in amintire…mi-as fii dorit o amintire placuta, dar m-am minti singura, e doar o noua experienta pe care viata mi-a oferit-o. e greu, dar trebuie pt binele meu sa fac acest lucru.

 4. si eu sunt de acord.
  nu poate ramane prietenie.
  nu poti auzi omul pe care l-ai iubit din toate terminatiile nervoase cum vorbeste cu pasiune despre noua lui relatie de amor.
  nu poti fara sa simti nimic ce sa nasca demoni in tine!
  pentru mine asta inseamna ca nu l-ai iubit.
  nu suport gelozia, insa nici prostia!

 5. Frumoasa cugetare … pentru despartirea neinteleasa …. ,, Maitrei,, … un final superb …

 6. Daca vrei sa strici o prietenie transform-o in iubire mediocra … fericiti cei care stiu sa se ,,adapteze,, iubirii, eu iubesc oamenii care au imbatranit frumos impreuna si care la batranete se plimba mana in mana pe aleile parcurilor …. dar eu am fost, sunt si voi ramane o romantica de moda veche …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.